Meteen naar de inhoud

Gehoorproblemen

Oorsuizen (tinnitus) en gehoorverlies

Tinnitus is een lastige klacht. Mensen met tinnitus horen geluid dat niet aanwezig is in de omgeving. Bij 80% van de mensen met tinnitus wordt gehoorverlies gevonden: er is dus een verband tussen gehoorverlies en tinnitus.

Er is nog steeds geen goede behandeling voor tinnitus. Er zijn echter wel goede manieren om er mee te leren omgaan. Sommige mensen kunnen zelf de tinnitus ‘naar de achtergrond in hun bewustzijn’ brengen, anderen hebben daar hulp bij nodig.

Patiënten

Samen op zoek naar oplossingen

KNO-artsen

Alle medische mogelijkheden op een rijtje

Audiologen

Gespecialiseerde tinnitus behandeling

Wat doet de KNO-arts?

Van belang is om vast te stellen of er gehoorverlies is. Als er gehoorverlies bestaat, bv. door lawaaischade, kunnen adviezen gegeven worden hoe verdere achteruitgang kan worden voorkomen.

Met name als er een verschil bestaat tussen het rechter en linker oor (asymmetrie) is het soms noodzakelijk om verder onderzoek te doen of er ‘misschien iets achter zit’. Bij een symmetrisch gehoor (rechts en links zijn hetzelfde) is er geen reden om verder onderzoek te doen.

KNO - arts Jan Rombout
Audioloog Peter Jan Laverman

Rol audioloog

Met name goede diagnostiek met uitgebreide hoortesten en praktisch persoonlijk advies zijn de speerpunten van de audioloog.

Bij Nuevocare in Heerhugowaard bestaat de unieke samenwerking tussen een vrijgevestigde audioloog en online KNO. Er zijn speciale trajecten waarbij je zowel door de KNO-arts als de audioloog begeleid wordt. Normaal bestaat zo’n samenwerking alleen bij academische ziekenhuizen, maar in Heerhugowaard is deze unieke combinatie beschikbaar voor iedereen.

Ook werken wij nauw samen met een speciale maatschappelijk werker en kunnen wij je doorsturen naar gespecialiseerde psychologen of een groepsessie aanbieden.

Focusgroepen

Veel mensen vinden het fijn om in een groepsessie met elkaar voorlichting te krijgen over tinnitus, ervaringen te delen en andere lotgenoten te kunnen ontmoeten.

Er is ook individuele begeleiding mogelijk voor mensen die niet zo van groepen houden. De zorgprofessionals maken samen met de individuele patiënt de afweging of een groepsessie kan bijdragen aan beter begrip en acceptatie.

Bij Nueavocare in Heerhugowaard worden in de toekomst deze groepsessies georganiseerd. Onder leiding van de audioloog, maatschappelijk werker en KNO-arts wordt er voorlichting gegeven, vragen beantwoord en oplossingen aangedragen.

Nuevocare in Heerhugowaard