Meteen naar de inhoud

Neusverstopping stappenplan

Verstopte neus bij volwassenen

Een verstopte neus kan heel erg lastig zijn, met name ’s nachts bij slapen. 40% van de bevolking heeft een bovenste luchtwegallerie en de helft daarvan ondervindt ook hinder.

Huisartsen

Ik heb langdurig of vaak neusklachten door een allergie

KNO-neus specialisten

​Start hier je zoektocht naar uitleg, diagnoses, behandelingen, nieuws, of producten.

KNO-artsen

Informatie over inhalatie allergie en bijholteontstekingen

Eerste stappen bij chronische neusverstopping

Als je langer dan een paar maanden een verstopte neus hebt is een goede eerste stap: vraag je huisarts om een corticosteroïd houdende neusspray. Uiteraard kijkt de huisarts nog even in je neus of er niets geks te zien is.

Mijn voorkeur gaat uit naar Flixotide of Mometason neusspray: dit zijn moderne neusspray’s waarvan het effect vast staat. Ze zijn al jaren in de handel en veilig gebleken. Deze corticosteroïd neussprays kun je lang achter elkaar gebruiken.

Als een corticosteroid neusspray onvoldoend helpt kan een proefbehandeling met Azelastine neusspray gestart worden.

Allergietest

Als Azelastine ook nog onvoldoende helpt kan er op allergieën getest worden. Er kan bloed afgenomen worden of een huidpriktest gedaan worden. Mocht er sprake zijn van een allergie kan een antihistaminicum genomen worden bij veel klachten: je kunt zelf Cetirizine kopen, of Desloratidine aan de huisarts vragen.

Als deze stappen onvoldoende geholpen hebben valt een (meekijk) consult van een KNO-arts te overwegen. Het kan zijn dat er sprake is van allergische poliepen of een chronische bijholte ontsteking. Of een verwijzing nodig is bepaalt de huisarts.

1. Corticosteroïd neusspray

Bv. Fluticason

2. Antihistaminicum neusspray

Bv. Azelastine

3. Antihistaminicum tablet

Bv. Cetirizine

Afkicken Xylomethazoline neusdruppels

Neusdruppels met Xylomethazoline, zoals Otrivin, werken prima om een stevige verkoudheid door te komen. Ze moeten echt na 1 week gestopt worden, anders kun je eraan verslaafd raken.

Als je de druppels langer dan 1 week gebruikt kun je niet meer stoppen. Als de druppels zijn uitgewerkt zit de neus dichter dan ooit tevoren. Langdurig gebruik van deze neusdruppels beschadigt het neusslijmvlies.

Als er ingrepen aan de neus gedaan worden en de patiënt is neusdruppelverslaafd duurt de genezing veel langer: het slijmvlies herstelt erg traag. Ook is er dan korstvorming en soms zelfs infecties.

Afkicken van neusdruppels kan best lastig zijn: online KNO-arts kan je daarbij begeleiden.

Poliklinische ingreep neusslijmvlies

Als er sprake is van chronische zwelling van de neusslijmvliezen kunnen de onderste neusschelpen kleiner gemaakt worden met een warmte-behandeling onder lokale verdoving. Dit kan ook door de online KNO-arts gedaan worden op een spreekuurlocatie.

Op een behandelkamer wordt de neus eerst verdoofd met gazen met verdovingsvloeistof achterin de neus: dit is de voor-verdoving. Vervolgens wordt met een prik (waar je niets meer van voelt) de hoofd-verdoving gegeven. Daarna worden beide onderste neusschelpen op drie plaatsen aangeprikt en verwarmd: dit duurt zes keer zes seconden.

Neusspoelen met zout water

Zodra je neusklachten hebt kun je gaan spoelen met zout water. Dit geldt zeker na ingrepen aan de neus als een warmte-behandeling (zie hierboven). Ook als je verkouden bent is dit een prima oplossing: neusspoelen met zout water is alijd goed.

Er hoeft maar een klein beetje zout in het water zitten, een theelepeltje zout op een kopje lauw kraanwater is voldoende. Puur water prikt teveel in de neus, zout voorkomt dat het spoelen pijn doet. Het zout is dus niet bedoeld als reinigingsmiddel! Het gaat erom dat er vastzittend snot weggespoeld worden. Dus hoe meer je spoelt hoe beter.

Normaal spoel je 3 maal per dag de eerste week, dan 2 maal per dag de tweede week en daarna 1 maal per dag tot de neusklachten over zijn.

Klik op de afbeeldingen om naar kno-winkel.nl of apotheek.nl te gaan.

Grazax smelttablet

Laatste stap bij allergische neusverstopping

Mochten alle medicamenten niet helpen en je bent allergisch, dan valt te overwegen te starten met hyposensibilisatie. Je krijgt dan regelmatig een beetje van de stof toegediend waarvoor je allergisch bent, zodat de allergie langzaam minder wordt. Zo’n kuur duurt drie jaar, maar dan ben je ook meestal van je allergie af.

Subcutane Immnuotherapie (SCIT): dit zijn prikken onder de huid. Het voordeel is dat je maar eens in de 4-6 weken naar de praktijk hoeft te komen. De prikken en de reistijd zijn een nadeel. Er is ook een korte kuur voor graspollen allergie van 6 injecties, dit werkt goed het eerstvolgende seizoen, maar moet jaarlijks herhaald worden (het lange termijn effect is niet bewezen)

Sublinguale Immunotherapie (SLIT): dit zijn smelttabletten voor onder de tong. Het voordeel is dat je ze thuis in kunt nemen. Het nadeel is dat je geen tabletten over moet slaan en ze heel trouw iedere dag in moet nemen.

Online KNO-arts kan voor beide oplossingen zorgen. Op de spreekuurlocaties kunnen de prikken gezet worden. Je kunt online begeleid worden om de tabletten in te blijven nemen en te overleggen over bijwerkingen.