Meteen naar de inhoud

Medisch Dataformat Beheerstichting

Voor de ontwikkeling van het Medisch Proces Stappen (MPS®) dataformat naar een industriestandaard voor de zorg is een aparte beheerstichting nodig. De Nederlandse overheid laat veel nieuwe ontwikkelingen ‘aan het veld’ over. Het ontbreken van centrale aansturing leidt tot versplintering van initiatieven. Het MPS® dataformat beoogt het datafundament onder zorginnovaties in Nederland te worden.

Het MPS® data format maakt zorgdata duurzaam voor veilig hergebruik. In de toekomst kan met het MPS® dataformat als stevig datafundament iedere onderneming, groot of klein, in samenwerking met de beroepsverenigingen en andere innovatieve zorgpartners nieuwe oplossingen ontwikkelen. Met het MPS® dataformat ontstaat er een ‘level playing field’: iedereen kan gebruik maken van dezelfde stevige basis en daarop z’n eigen product ontwikkelen dat naadloos aansluit op MPS® producten van anderen. 

In de nieuwe beheerstichting werken een aantal techbedrijven in de zorg samen aan het medisch dataformat: zij leveren mensen en kennis. De deelnemende bedrijven profiteren als eerste van de voordelen van de nieuwe industriestandaard. Andere bedrijven kunnen later aansluiten of geaccrediteerd worden. Samenwerking met de overheid is makkelijker vanuit een neutrale stichting dan met individuele bedrijven.